Madame Curie op vakantie

Madame Curie maakt weer een nieuwe reis deze zomer. Om ook de avonturen van deze zomer te volgen klik hier.

maandag 13 juni 2011

Excursie naar Albanie

Omdat ik met Madame Curie Albanie voorbij gevaren ben, wilde ik toch graag een georganiseerde excursie maken naar Albanie. Het eiland Corfu ligt op het dichtbijzijnde punt maar 1.2 mijl van Albanie. Ik heb in Albanie 2 plaatsen bezocht, de ruines van Butrint, en de havenplaast Saranda.
Het eerste dat opviel is dat Albanie heel groen is, veel bomen, weilanden, en drassige gronden. Heel anders dan de gebieden waar ik hiervoor geweest ben. Er liepen zelfs koeien!
De ruines van Butrint lagen hier ook in deze weelderige omgeving. Dat is maar goed ook, het was 35 graden, en de schaduw waardeerde ik enorm!. Butrint is een stand die in de loop van de eeuwen in aangepast. Ze zijn begonnen met bouwen 200 jaar voor Christus, en hebben de laatste wijzigingen gedaan in de 14e eeuw na Christus. De diverse verschillend bouwstijlen zijn goed zichtbaar en goed bewaard gebleven.
Diverse bouwstijlen van muren zijn zichtbaar.
Het geheel aan ruines is omgeven door een soort zoetwater grachten systeem. Daar leefde vanalles is, met name insekten, en ook schildpadden.
Ik wil niet weten hoeveel muggen ze in dit stilstaande water aan het kweken zijn.
Verder waren er de traditionele gebouwen, verdedigingsforten, kerken, en badhuizen.
Basiliek
Verdedigingswerken op de heuvel.
Daarna per bus weer terug naar Saranda. De weg is nog niet helemaal klaar, en ook pas vorig jaar aangelegd, hiervoor was er alleen een gravel pad. Saranda is een heel treurige havenstad. De Albanezen willen deze plaats ombouwen tot een groot toeristisch badparadijs, vandaar ook de aanleg van de weg naar de toeristische atraktie Butrint. Om de toeristen te huisvesten zijn ze massaal begonnen met het bouwen van hotels, ze hebben geen geld, dus alleen de skeletten staan. Het worden allemaal 3 sterren hotels, dus zwembaden daar is niet in voorzien. Het strand wat aanwezig is voor de gehele stad Saranda is maar miniscuul, dus daar gaan die duizenden toeristen niet op passen. Er is een soort overkoepelend plan, en alle bouwwerken die daar niet in passen worden door de regering dus ook gesloopt. Al rijdend door de stad zie je dus ook allemaal half ingestorte hotels, en hotels in alle (begin) fases van de bouw.
Het scheefgezakte gebouw is opzettelijk gesloopt.
Het totaal plaatje van de haven stad vind ik al met al treurig. Ik zie ook niet hoe de toeristen hier zouden willen komen.
Hotels langs de kust van Saranda.
Maar wat het meest opviel, is dat de Albaneze trots zijn om Albanees te zijn. Overal zie je Albanese vlaggen langs de weg, op gebouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten