Madame Curie op vakantie

Madame Curie maakt weer een nieuwe reis deze zomer. Om ook de avonturen van deze zomer te volgen klik hier.

Over mij

Margriet van Rij
Zeilen zit in mijn bloed. Van jongs af aan ben ik al met varen, water en zeilen bezig. Als kind zeilde ik met mijn vader in een gieterse punter, een kleine houten platbodem met zijzwaarden. Toen ik een jaar of 12 was ben ik lid geworden van de waterscoutinggroep Vita Nova uit Schagen. Daar zeilde we in lelievletten. Degelijke stalen vletten. Ook kochten mijn ouders rond die tijd een klein open bootje, een Sunfish (open wedstijdbootje,één persoons). Eigenlijk bedoeld voor het hele gezin, maar ik zeilde er voornamelijk in. Hier begon ik al met aanpassen. Ik wilde meer mogelijkheden hebben met het zeil, en heb mijn vader overtuigd wat aanpassingen te doen. Rond mijn 18e heb ik twee jaar zeilles gegeven aan kinderen in Optimisten (klein één persoons zeilbootje voor de jeugd). En in 1995 begon het serieuzere werk. Ik zat tussen twee studies en mijn moeder had een advertentie gezien om opgeleid te worden tot leerling zeilschipper (maat) in de chartervaart. Deze opleiding was mij op het lijf geschreven. Veel leren over traditionele zeilschepen, en daarna een hele zomer als maat aan de slag. Mijn eerste seizoen heb ik gevaren aan boord van de Pallieter, vanuit Enkhuizen. Daarna gaan studeren in Leiden. Maar het water bleef trekken. Mijn studie heb ik tweemaal onderbroken. De eerste keer om de opleiding Stuurman Kleine Zeilvaart te volgen op de Enkhuizer Zeevaart School (EZS), en aansluitend een seizoen gaan maten aan boord van de Hoop Geleid Ons. Hiermee heb ik mijn groot zeilbewijs behaald. De tweede keer om met mijn toenmalige zeilboot, de Red Dragon, solo naar de Azoren te zeilen. De Red Dragon was een aluminium 28 voets Alumaat uit 1966, ontworpen door van der Stadt en gebouwd bij jachtwerf Huisman & Zn. Toen ik bij de marine ben gaan werken had ik minder tijd om te gaan zeilen. Wel heb ik via de marine een mooie reis gemaakt met het marine opleidings zeilschip de Hr. Ms. Urania. G edurende de winter maanden heb wel mijn Stuurman Grote Zeilvaart, en mijn Aanvulling Kleine Handelsvaart behaald aan de EZS. Sinds 2009 heb ik een nieuwe zeilboot, een stalen Breewijd 31 Kits, een Aad de Lange ontwerp en gebouwd bij scheepsbouwbedrijf Kuiper. Na ruim anderhalf jaar klussen is het nu tijd om me in het avontuur te storten.
symadamecurie@gmail.com

10 opmerkingen:

 1. Hi Margriet, hier een berichtje uit Den Helder.
  Bekijk voor het eerst eens je BLOG (in de baas zijn tijd). Very impressive!. Toch mooi dat na zoveel voorbereiding je begonnen met aan je droom. Nu al bijna drie maanden op toer. Ik heb alleen nog April doorgelezen. De Adriatische kust is erg mooi. Nu het Mei gaat worden hoop ik dat je wat meer collega zeilers tegenkomt. Erg veel respect voor je onderneming. Ik hoop dat je nog veel mooie dingen mag zien en beschrijven (meer dolfijnen graag). Groeten en beste wensen. Edwin Molenaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Margriet,

  wij hebben samen in '95 de maatopleiding gedaan en ik heb je op afstand door de jaren heen gevolgd. Zoals je wel kunt vermoeden, lees ik je avonturen met een mengeling van bewondering en jalouzie. Bewondering vanwege je moed, hoewel deze tocht minder riskant en beter voorbereid is dan je tocht naar de Azoren op je Alumaat. Jalouzie omdat ik eens de droom had rondom de wereld te gaan en voorlopig niet de tijd zal hebben om dit ook maar in een afgeslankte vorm uit te gaan voeren. Ik wens je in ieder geval een voorspoedige reis en zal je verslagen regelmatig lezen. Veel plezier en pas goed op jezelf!! Herman Roosloot

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Margriet,

  Wat ben ik onder de indruk, en wat schrijf je levendig. Je ziet er goed uit, behalve tijdens je zeeziekte, wat zal je verrast zijn geweest. Verder wens ik je nog heel veel plezier, ook namens de andere havenmeesters.
  Tina Heitkonig

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is een dag te laat, maar dan toch: Happy Birthday! Maak er onder de mediterrane zon wat moois van. Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo te zien heb je het nog erg naar je zin.
  Aardig om alle info over de bezochte plaatsen te lezen.
  Ook dat binnenmeer moet gaaf zijn geweest.

  Zeil ze nog of luier ze of whatever.

  Theo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Margriet,

  Benieuwd hoe het met je is!!!
  Als ik het goed lees ben je nu met een pittige oversteek naar Sardinie bezig. Hoop dat het meevalt. Laat me even weten wanneer je wifi/ bereik hebt, kunnen we even contacten. Succes! Majida

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Margriet,

  Het is weer een tijdje geleden, maar ik volg vol interesse je verhalen. Je hebt echt heel veel leuke dingen gedaan en ik kan me zo voorstellen dat je nog niet terug wilt! Wat ik niet had verwacht is dat het daar zo duur is om te liggen.
  Ik hoop dat je accu's nu wel goed zijn en dat je weer verder kunt. Nu maar hopen dat je stuurriem nog binnen komt.
  Wees blij dat je daar zit en niet hier, want het is shit weer en koud behalve vandaag dan. Nu weet ik datje dat hele warme ook niet lekker vind, maar dat ga je straks wel weer missen als je weer in NL rond hobbelt.

  Heel veel plezier nog.

  Groetjes Yrma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Margriet!

  Ik ben zojuist terug van een toer in AFG en zie nu dat jij alweer even weg bent. Jammer, heb je boot niet meer kunnen bekijken voor je vertrek... Ik vind het grote klasse dat je "gewoon" doet waar je van droomt. Hulde en respect! Ik zal met grote interesse en plezier je verhalen lezen. Graag hoor ik later ook een keer persoonlijk van je avonturen.
  Geniet ervan!
  Liefs,
  Rob Ramackers

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Welkom thuis!

  Nicoline

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Margriet, leuk om je vandaag ontmoet te hebben. Laat even van je horen als je het leuk vindt om jouw verhaal voor een Rotaryclub te vertellen (donderdagavond). Groeten, Pauline
  kaufp@hotmail.com of 06-21592318

  BeantwoordenVerwijderen